Spelar mina fritidsintressen någon roll när jag söker jobb?

Karriärcoachen

Skrivet av
Karriärcoachen
Den

Mer...

Dela inlägget


Peder_Carlsson

När jag föreläser för jobbsökande händer det ofta att någon frågar: ”Ska jag skriva om vad jag gör på fritiden när jag söker jobb?”. Jag tycker att det är en bra fråga och den är inte helt enkel att svara på.

En grundläggande utgångspunkt är att fritidsintressen generellt har mindre betydelse för möjligheterna att få ett jobb än t. ex. arbetserfarenhet och utbildning. Dock kan dina fritidsintressen belysa vem du är ur en annan synvinkel och förstärka sidor av dig. Jag brukar därför svara att man kan skriva om de fritidsintressen som har någon form av relevans för att förbättra bilden av dig eller som belyser att du har en viss kompetens.

För några år sedan fick jag en ansökan från en tjej som skrev att hennes största fritidsintresse var hennes häst. Hon skrev bland annat att hon var hos sin häst varje dag efter jobbet för att sköta om den. Dessutom var hon aktiv inom handboll på ganska hög nivå och lade mycket tid på det. Den bild som jag fick av henne var att hon troligen hade hög energi och förmåga att klara av mycket på kort tid. I det fallet tyckte jag att det var relevant att skriva om sitt fritidsintresse. För jobbsökande som inte har så mycket arbetslivserfarenhet kan olika former av ideella engagemang lyftas fram, t. ex. att man engagerat sig i kåren, någon idrottsförening eller på något annat sätt som visar att man gjort annat än att t. ex. ”bara” studera.

Alltså – skriv om det du gör på fritiden om det kommer förbättra bilden av dig eller om det belyser att du har en viss kompetens.

/Peder Carlsson, Talent Engagement Specialist