Därför kan du söka jobb som du inte är kvalificerad för

Rekryteringskonsulten

Skrivet av
Rekryteringskonsulten
Den

Mer...

Dela inlägget


Då och då får vi rekryteringskonsulter frågan ”Jag är intresserad av en tjänst men är inte helt kvalificerad, kan jag söka ändå?” En väldigt bra fråga och mitt svar är alltid att du kan söka jobb som du inte är kvalificerad för! Det värsta som kan hända är att företaget du sökt till tackar för din ansökan men väljer att inte gå vidare med den.

Annica Johnsson om söka jobb som du inte är kvalificerad för

Därför ska du söka tjänsten

Då undrar du säkert varför jag svarar att du kan söka jobb som du inte är kvalificerad för? Du kanske även funderar på om det inte bara är ett onödigt jobb för både dig som kandidat och även för den som ska läsa ansökningarna?
Så här tänker jag: När jag gör en kravprofil tillsammans med en kund så tas den optimala kandidaten för tjänsten fram. Vissa kvalifikationer är ett grundkrav för att kunna utföra just den tjänsten medan andra är mer ”vore bra om kandidaten även har dessa kvalifikationer”. När ansökningarna till en tjänst sedan kommer in går vi igenom dem. Ibland kan det vara så att ingen av de personer som har sökt tjänsten besitter alla kvalifikationer som kunden önskade sig i första läget. Då kan just du som inte var helt kvalificerad från början ändå vara en het kandidat till tjänsten. Självklart bör du kunna matcha några av sökkriterierna och förhoppningsvis är det samma kvalifikationer som kunden satt som krav. Andra önskemål på kvalifikationer kanske istället kan vägas upp av din personlighet och din inställning till de uppgifter som ska utföras på just denna tjänst. Då kanske den kompetens som du saknar teoretiskt och praktiskt faktiskt går att komplettera i efter hand?

Vill du verkligen ha en viss tjänst, sök den! Får du inte jobbet, fråga rekryteraren vad du saknade i just denna process. Då har du möjlighet att skaffa dig den kompetensen till nästa gång som ett liknande jobb kommer ut. Nya roliga tjänster kommer ut på marknaden hela tiden. Nästa gång kan det vara din tur att få ditt drömjobb. Kanske hittar du det bland våra lediga tjänster just nu.

 

Annicas roll på Adecco

Annica Johnsson är rekryteringskonsult i Region Norr. Hon bor i Örnsköldsvik och har jobbat på Adecco i drygt 11 år. Om sitt dagliga jobb säger Annica så här: ”Det går ut på att hjälpa kunderna att hitta den bästa kandidaten för just deras lediga tjänst”.

 

Lycka till!

Annica Johnsson
Rekryteringskonsult, Region Norr.