Ska jag ha med mina fritidsintressen i personliga brevet?

Rekryteringskonsulten

Skrivet av
Rekryteringskonsulten
Den

Mer...

Dela inlägget


För mig som rekryterare är det personliga brevet ett sätt att få en inblick i hur du tänker och tycker. Precis som namnet anger är det personliga brevet just personligt, vilket innebär att du inte styrs av samma strikta ramar som exempelvis ditt CV har. Det som du nämner i ditt personliga brev kan vara saker som du är stolt över rent arbetsmässigt. Det kan också vara så att du vill framhäva att du brinner för det som du arbetar med genom att även ägna dig åt det på din fritid.

Oscar Ericson om fritidsintressen i det personliga brevet

Som rekryterare av IT och ingenjörer är detta extra viktigt då just ditt intresse kan vara nyckeln till att du blir intressant för ett uppdrag. Ett exempel kan vara att du är nyexaminerad nätverkstekniker som gärna sitter och labbar med nätverk/NAS hemma. Detta är för mig ett tecken på att du brinner för yrket. I sådana lägen ska du absolut skriva ditt fritidsintresse i det personliga brevet.

Vilka fritidsintressen bör du undvika

Frågan är snarare vad som skulle kunna ses som ett ”onödigt” intresse i sammanhanget och om du därför inte bör nämna det i ditt personliga brev. Detta är en ganska svår sak att svara på, men utgå gärna från följande frågor:

• Kan mitt fritidsintresse komplettera mitt CV?

• Är intresset relevant för jobbet som jag söker?

• Vad är det för person som annonsen beskriver?

 

Den sista punkten i listan handlar helt om vad för personlighetstyp som du uppfattar att jobbet värdesätter. Ett fritidsintresse kan nämligen styrka att du är den person som du beskriver dig vara och som arbetsgivaren söker. Exempelvis kanske du söker ett jobb där man värdesätter en organiserad och social person. Då kan ett fritidsintresse som att du gillar att organisera resor med vänner vara lämpligt att skriva.

 

Några sista ord är att ta allt med måtta. Försök undvika att grotta ner dig för mycket i saker som inte är relevanta. Du kan gott skriva någon extra mening om ett fritidsintresse som inte har med själva jobbet att göra för att dela med dig lite av dig själv, men stanna där.

 

Stort lycka till!

Oscar Ericson
Sourcer, Modis Sweden