Hur förklarar jag att jag fick sparken från förra jobbet?

Rekryteringskonsulten

Skrivet av
Rekryteringskonsulten
Den

Mer...

Ja usch, hur förklarar man det när man sitter på en jobbintervju? Ilona Orgmets Affärsområdeschef Rekrytering på Adecco delar med sig av tips och erfarenheter.

– Orsakerna till varför man får lämna sin anställning kan vara flera. Berätta om varför du fick sluta så att rekryteringskonsulten får en tydligare bild av bakgrunden. Det inger ofta en viss känsla av skam efter att ha blivit uppsagd men idag är det inte ett ovanligt scenario och inget att skämmas för. Så länge du inte har blivit uppsagd för oegentligheter.

Utvecklingen i samhälle och näringsliv samt kravet på specialisering och effektivisering medför att vissa jobb försvinner och byts ut mot andra. Vid dessa tillfällen har inte individens prestation något med resultatet att göra, det krävs annan kompetens än tidigare. Det har alltså inget att göra med att du skulle ha presterat sämre än någon annan. Omorganiseringar och uppköp leder ofta till omstruktureringar och nedskärningar. Det kan plötsligt finnas dubbla funktioner eller så är det nya roller som kommit ut av förändringen. Det är ju alltid bara en person som kan få tjänsten och det är, precis som en vanlig rekryteringsprocess, inte något skamligt att inte ha fått tjänsten.

Det är som sagt bättre att ha ett bra sätt att berätta om detta på. Att låta arg eller bitter är inte fördelaktigt i en intervjusituation, även om det inte konstigt att vara det, ett tag. Fokusera istället på att konkret återberätta vad som hänt. Viktigast av allt är att beskriva dina erfarenheter och kompetenser så att de bidrar till den roll du söker.

Förändringen i samhället går allt fortare och då kan det vara svårt att både kunskapsmässigt och känslomässigt hänga med. Glöm inte bort då att du är långt ifrån ensam som råkat ut för detta och att rekryterare har träffat många innan dig i samma situation. Det kommer att vara din förmåga att bidra i den roll du sökt som avgör om du får tjänsten eller inte, inte huruvida du slutat själv eller blivit ombedd att gå, säger Ilona Orgmets.