Hjälp jag saknar referenser, vad gör jag?!

Rekryteringskonsulten

Skrivet av
Rekryteringskonsulten
Den

Mer...

Dela inlägget


Elisabeth-Edström

Du har sökt ett jobb, blivit telefonintervjuad och rekryteraren vill gärna träffa dig för en personlig intervju. I samband med att du blir inbjuden till intervjun blir du även ombedd att ta med dig kontaktuppgifter till två personer som kan vara referenser för dig. Hjälp! – tänker du, jag som saknar referenser. Nu är det dags att tänka till, vad har jag gjort i mitt liv hittills? Har jag haft någon praktikplats genom skolan? Sommarjobbat?  Vilka längre anställningar har jag haft?

Som regel är en före detta chef att föredra som referent eller en kollega som du har haft ett nära samarbete med. De kan ofta besvara frågor om din prestation på arbetsplatsen och övriga frågor som rekryteraren vill ha svar på. Innan du slutar på en arbetsplats är det alltid bra att fråga någon person om den kan ställa upp som referens för dig. Sedan är det bra att ta ytterligare en kontakt i samband med intervjutillfället så att referenten får en chans att friska upp minnet och tänka igenom vad den har att säga om dig.

Men om du nu inte har sommarjobbat, haft någon längre anställning eller kanske har skolat om dig så kan du tänka igenom vilka fritidssysselsättningar du har och utbildningar som du har gått. En lärare som du har haft under en längre tid kan också ge uppgifter om hur du klarar skolarbetet, kommer i tid till lektionen och samarbete med andra elever. En lagledare eller tränare kan ibland också fungera som referent. Det du ska försöka att undvika är att använda personer som du är släkt med som referenser.

Lycka till!

Elisabeth Edström

Rekryteringsansvarig, Västerås