Äta lunch ensam – soloätande en växande trend

Skrivet av
Agnieszka Blom
Den

Mer...

Dela inlägget


I vårt nyhetsbrev i november skrev vi om vikten av att äta rätt för att kunna prestera bättre på jobbet. Samhället har de senaste åren fått ett allt stressigare klimat, vilket i sin tur även påverkat oss i hur vi äter under en arbetsdag. En utveckling av att allt ska gå så snabbt, även intaget av lunchen, är att soloätande på restauranger har ökat den senaste tiden. Detta fenomen har uppmärksammats av krögare och enligt Open Table (US) har soloätandet ökat med 62% på två år. Kommunikationsbyrån Food & Friends beskriver detta fenomen i sin senaste Trendspotting 2018 ”Alone Together”.

soloätande

Kombinationen av ett växande solo-ätande och ökade krav på snabbhet och tillgänglighet dygnet runt kommer att ställa en hel del nya krav på både oss och omvärlden. Detta börjar redan märkas med nya beteenden, nya produkter och nya sätt att serva sina kunder. ”Välkommen till en värld av gemensamt ensamätande” skriver Food & Friends.

 

Folk känner sig stressade både på jobbet och privat och hinner inte rensa tankarna. En reaktion på det är att allt fler går ut och äter själva. De vill vara fullt fokuserade på vad de gör den korta tid som de intar en måltid.

En högre nivå av soloätande har utvecklats i Sydkorea, där orden ”Honbap” och ”Honsul” står för ensamätande respektive ensamdrickande. Det är statusfyllt att ses på restaurang utan sällskap, och lokalerna inreds med små bås med individuella grillar och TV-skärmar. Samma utveckling syns på nybyggda biografer, då en fjärdedel av biljetterna säljs solo.

 

Idag är det ett misstag att inreda en restaurang utan en bardisk framför köket. Där är det kockarna som agerar värdar. Smarta krögare vet att sologäster har kortare sittider och därför att solostolar är värda mer än andra. Flera restauranger är på fenomenet, så som nederländska Eenmaal samt japanska kedjan Ichiran och Moomin Cafe.

Eenmaal är inredd på så sätt att borden står placerade mot väggar eller pelare. Det står endast en stol vid respektive bord, mittemot väggen, vilket gör att det upplevs som helt naturligt att äta själv här.

På Moomin Cafe finns möjligheten att sitta själv vid ett bord, tillsammans med ett stort mjukt gosedjursmumintroll som sitter mittemot och tittar förstående på en. Så sitter gästerna hela måltiden igenom och kanske samtalar med Mumintrollet, eller bara låter sig vaggas in i någon sorts avslappnad känsla.

 

Stora delar av detta inlägg är hämtade från Food & Friends rapport ”Alone Together, Trendspotting 2018”. Du hittar rapporten här.

 

/Agnieszka Blom
Online Community Manager, Adecco