Almedalen berör

Karriärcoachen

Skrivet av
Karriärcoachen
Den

Mer...

Dela inlägget


Med flyg från Almedalen

52 timmar sedan touchdown på Visby flygplats och nu är jag på väg hem igen. Till det vanliga nätverkandet givetvis men också en snart stundande ledighet. I högtalaren hör jag och övriga pax kapten David Davidsson berätta att denna flygningen kommer att vara hans sista flight i hans karriär. Hans sista flight som aktiv. På den har han tagit med sig sin fru Lisbeth. Vi applåderar och skickar hurrarop. Hans korta och kärnfulla story berör. Inte bara mig utan även de som sitter runt mig.

Jag tittar ut genom fönstret och reflekterar över att det är nog det som Almedalen gett mig dessa timmar. Mängder av möten där alla människor jag mött berättat en kort story som känts och berört mig som människa. Det är då insikten om varför man åker till Almedalen kommer. För att bli berörd men också beröra. Relationsskapandet och nätverkandet bygger ingenting om du inte berör. Jag tror inte det.

Digitalisering, framtidens arbetsliv och hållbarhet var huvudnummer i det flesta debatter under Almedalsveckan bland de svenska bolagen och intresseorganisationerna. Det är så vi kommer att jobba och det är så det kommer att bli… Men på riktigt, vet vi det egentligen? Vi har ju inte varit i framtiden än, men vi kan försöka förstå oss på. Jag tar in, jag lyssnar, och jag tänker hur kan jag applicera det i min verksamhet? Sen går det ett par timmar och det är lagrat någonstans i det semantiska minnet. Vilka människor ploppar upp i huvudet när jag sitter och skriver detta nu?
Jo, de som berättade sin story som gick rakt in i magen. Det är de jag kommer ihåg och det är deras berättelse som redan gett mig tankar om hur jag kan gå hem och göra skillnad direkt för att bli en bättre arbetsgivare såklart men också en bättre ledare.

Vi börjar gå ned för landning och kapten Davidsson kommer snart göra sin sista landning. När han precis innan landning gasar på för allt vad Air busen är värd och lyfter igen för en buzzing the tower a la Maverick och Goose så händer något i oss alla. Efter några sekunder (som kändes som timmar för flera) så säger han att detta har han velat göra i hela sitt liv. Precis då gav han oss alla möjligheten att över några minuter reflektera över våra egna yrkesval och livet i några korta minuter för han berörde.

Jag tänker det är så jag och du som ledare måste göra varje dag för att göra skillnad. Ha modet att beröra. Så tack David Davidsson och FLYGBRA. Utan den händelsen hade veckan i Almedalen inte blivit det som den kom att bli.

/Åsa Åhlander

Sverigechef Modis IT & Engineering